Slovník pojmů

Parabeny

Parabeny jsou chemické látky (alkylestery parahydroxybenzoové kyseliny) s antimikrobiálními a protiplísňovými účinky. Známý a často využívaný je zejména methylparaben, ethylparaben (E 214), propylparaben (E 126) a butylparaben.

Parabeny jsou využívány zejména jako konzervanty v kosmetice (jsou obsaženy ve sprchových gelech, krémech, šamponech, deodorantech, lubrikantech apod.), ve farmaceutickém průmyslu i potravinářství.

Několik vědeckých studií prokázalo výskyt parabenů v rakovinné prsní tkáni, současně je také prokázáno, že parabeny mohou účinkovat obdobně jako hormon estrogen, který hraje roli při vzniku rakoviny prsu. Parabeny jsou proto zkoumány jako potenciálně nebezpečné, karcinogenní látky. Parabeny v kosmetice způsobují vznik kožních alergií.

Kyselina salicylová

Získává se z vrbové kůry. Působí jako rostlinný hormon. Její nejznámější využití je na léčbu akné a lupénky. Hubí bakterie a zmírňuje bolest.

Provitamín B 5

Kyselina pantotenová nebo také Panthenol je jiné označení provitamínu B5. Panthenol se používá v péči o tělo, vlasy a nehty. Je to látka, která dokáže zklidnit pokožku. Vitamín B5 je proto někdy nazýván jako vitamín krásy. Panthenol působí na nečistou pleť protizánětlivě a proto je používán v sluneční kosmetice. Působí protizánětlivě, regeneruje, zklidňuje, optimalizuje fyziologické funkce pokožky, příznivě ovlivňuje vlasy a pokožku hlavy – podporuje látkovou výměnu v pokožce vlasů, zmírňuje maštění vlasů a svědění vlasové pokožky.

Vitamín E

Vitamínu E se také říká vitamín mládí a plodnosti. Proto je vitamin E v kosmetických přípravcích používán pro svůj antioxidační účinek a schopnosti bránit vzniku volných kyslíkových radikálů. Antioxidační účinek zabraňuje stárnutí pokožky. Přidává se do krémů na obličej i na pokožku, sloužící k výživě pokožky, proti stárnutí pleti a její suchosti. Vitamín E je přírodní antioxidant, a proto zabraňuje stárnutí kůže, ošetřuji ji, podporuje hojení a obnovu kožních buněk. Vitamín E v kombinaci s vitamínem C je prevencí spálení kůže na slunci.